9 Haziran 2020 Salı

JHipster-1 (JHipster nedir ? Ne işe yarar ?)

Merhaba,
bu yazımda JHipster(Java Hipster) hakkında bir kaç bilgi aktaracağım. Esasen şirket içi eğitim için aldığım kısa notları derleyerek  buradan paylaşacağım.

JHipster bir java geliştirme platformudur. Bir çok geliştirici(developer) aynı şeyleri tekrar tekrar yazmayım diye kendine bir şablon proje(boilerplate) oluşturmayı denemiştir. Github üzerinde beğenilen(star) ve indirme  oranı yüksek olan   birçok dil ve library ile temelleri oluşturulmuş çokça tepmplate proje de bulunmaktadır.  Bu çalışmaların yapılmasında ve bu repoların oluşturulmasındaki maksat ayrnı işleri tekrarlı bir şekilde yapmaktan kaçmaktır. Özetle amaç zaman kaybının önüne geçmektir.

JHipster community de buradaki ihtiyaca çözüm üretmek adına Java ile geliştirme yapan developer'ların sıfırdan proje yaparken ilk adımları hızlı olması adına belli teknolojileri ve kofigurasyonları bir araya getirerek bir şablon proje  hazırlamışlardır. Buradaki paketin içinden ihtiyacınız olanları seçerek kendinize bir geliştirme ortamı hazırlayabilmektesiniz.

Nasıl bir şablon projeden bahsediyorum  örnek olarak açıklamaya çalışayım; mesela oluşturacağınız bir çok yeni projede bir login ekranı kullanmak isteyebilirsiniz. Yada projede  database kullanacaksanız bir migration(değiişikliklerin uygulanması) yapısına ihtiyacınız olacaktır. Yine bir loglama alt yapısına ihtiyac duymanız kuvvetle muhtemeldir. Dolayısıyla bu ve benzeri kofigürasyonlar için her projede yeniden efor sarfetmemek adına kendiniz bir boilerplate proje oluşturabilirsiniz yada bu işi bir standart üzerine inşa etmiş JHipster tan faydalanabilirsiniz. JHipster tam olarak üstte bahsettğim teknolojileri bir araya getirerek size ilk ayarları yapılmış bir proje sunmaktadır.

JHipster üstte paylaştıklarıma ek olarak şağıdaki tanım ve teknolojileri de destekler.

Core
- Java 
- SpringBoot
- SpringSecurity
- SpringMVCRest
- Jackson
- internationalization
- profile(dev,prod)

Frontend
- React With Redux (Redux ile birlikte)
- Angular
- Vue
- Sass
- css
- bootstrap

Database
- mongoDB
- Couchbase 
- Relational DB(H2,MySQL,..)

Cache
- Ehcache
- Hazelcast
- Caffeine

Deployment
- heroku
- openshift
- aws

Build
- maven
- gradle
- grunt
- yeoman
- webpack
- git

JHipster bu kadar teknolojinin hepsini kullanabilir. Ancak CLI üzerinden proje olulturmak istediğinizde veya web arayüzü üzerinden ilerlerken ihtiyacınıza göre üstteki listeden eleme yada ekleme yapabilirsiniz. ÖRN: Microservis için bir frontend framework'e ihtiyacınız olmayacağı gibi monolitic uygulamada da sadece angular'ı veya react'ı seçerek te ilerleyebilmektesiniz.

JHipster ile çalışmaya başlamak için bilgisayarnızda aşağıdaki programların kurulu olması gerekmektedir.
- Java
- NodeJs
- JHipster (npm install -g generator-jhipster)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder