11 Aralık 2014 Perşembe

Sistem Değişkeni Oluşturma Ve Komut Satırı Üzerinden JAVA_HOME Değerini Ayarlama

Merhaba herkese,
Bu yazımda Windows üzerinde sistem değişkeni oluşturmayı, değiştirmeyi ve değerlerini görüntülemeyi anlatacağım. Windows ortamında oluşturacağımız değişkenlerin esas yeri kayıt defteridir(Registry).  Ancak bir sistem uzmanı olmadığım için burada çok detaya girmeden işimizi görecek kadarını anlatacağım.  Windows ortamında geliştirme yapan tüm J2ee Developerlar kurulum yaparken ortam değişkeni set etme işiyle mutlaka  uğraşırlar.   Her makine değiştirme işleminden yada her yeni kurulumlar dan sonra bu ayarları yapmak bazen sıkıcı olabiliyor.  Dolayısıyla değişken tanımlama konusu olarak ta JAVA_HOME değerini değiştirmeyi işlememiz de fayda olacağını düşündüm.

JAVA_HOME diye bir sistem değişkeni oluşturacağız ve bu değişkene javanın kök(javayı kurduğumuz) dizinini set edeceğiz.
Öncelikle komut satırı üzerinden  Java home değerini set etmek için alttaki komutu çalıştırmanız yeterli olacaktır. Bu sayede işletim sistem JAVA_HOME’u yoksa oluşturacaktır. Değişken zaten varsa da değerini set edecektir.

Değişken oluşturma:
setx  -m  JAVA_HOME  "C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_51"

Windows işletim sistemi üzerinde oturum bazlı değişken, kullanıcı bazlı değişken ve sistem bazlı değişken oluşturabilirsiniz. Yukarıda  setx –m diyerek sistem değişkeni oluşturmuş oldum. 

Değişkenin değerini ekrana yazdırma: 
set JAVA_HOME


Üstte komut satırından yazdığımız kodları  bir text editörü(notepad,notepad++,..vs) aracılığıyla bat uzantılı olarak kaydedip çalıştırırsanız  tekrar kullanmak istediğinizde size büyük kolaylık sağlayacaktır. 

Üstte tek satırda yazdığımız komut yerine manuel olarak JAVA_HOME'u set etmek isteseydik aşağıdaki adımları izlemek durumunda kalacaktık.
Control Panel -> System and Security -> System -> System Properties -> Environment Variables sekmelerini tıklıyoruz.  Açılan penceredeki System Variables penceresinde JAVA_HOME satırı yoksa New düğmesine basıyoruz. Açılan pencerede değişken adı(Variable Name) = JAVA_HOME ve değeri(Variable Value) = "C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_51"yazıp OK diyoruz.

Ben artık ilk anlattığım yöntemle ilerliyorum. Bana göre sizde öyle yapın. :)
Kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder