8 Şubat 2018 Perşembe

Spring boot ile hello world uygulaması

Merhaba, bu yazımda sizlere spring boot ile  "hello world" yazan basit bir web projesinin nasıl yapıldığını anlatacağım.
Aslında amaç sadece "Hello World" yazdırmak değil. Bundan sonraki yazımda da bu helloworld projesini docker ile deploy etmeyi anlatacağım.

ilk olarak Web tarayıcı üzerinden  http://start.spring.io/ sayfasına gidin. Burada ilgili alanları doldurup "Generate Project" butonuna basın. Bu işlem ile bir spring boot uygulamasında varsayılan olarak olması gereken ayarları projenizde hazırlanmış olarak göreceksiniz. Yani spring içinde bağımlılıkları olan uygulama sunucusu olan ve gerekli konfigurasyon yapabileceğiniz bir projeyi sizin verdiğiniz isim ve değerlere göre hazırlayıp indirmenizi sağlıyor.

özetle az önce yaptığınız işlemle siz spring boot uygulaması için  gerekli olan min proje yapısını oluşturup yine min gereksinimleri belirlemiş oldunuz.

Bu sayfayı ziyaret etmeden de spring boot projesi oluşturabilirsiniz ancak burada spring'in public erişime açtığı bu  arayüze ile belli kısımların daha hızlı hazırlanması sağlanmıştır.

indirdiğiniz projeyi eclipse'e maven projesi olarak import edin. 
 File-> Import -> Maven -> Existing Maven Projects -> Next -> Choose -> Done


Daha sonra Projede  HelloController.java adında bir controller oluşturun. Ve içeriğini aşağıdaki şekilde güncelleyin.
@RestController
@RequestMapping("/sayhello")
public class HelloController {

@GetMapping
public String hello(){
return "Hello World.";
}
} 



application.properties dosyasına giderek tomcat'in çalışacağı portu 8085 olarak ayarlamak için aşağıdaki satırı bu dosyaya ekleyin. Bu kısım zorunlu değil aslında. Varsayılan olarak tomcat 8080 portundan ayağa kalkıyor. Bilgisayarınızda bu portu kullanan başka bir uygulama olabileceği düşüncesiyle ekledim.
 server.port=8085

Terminal üzerinden projenizin bulunduğu dizine giderek yaptığınız değişiklikleri de kapsayacak  maven yükü oluşturun
 mvn clean install

Daha sonra tekrar  eclipse'e dönerek projeyi spring boot application olarak çalıştırın.
SpringBootHwApplication.java dosyasına sağ tıklayara Java application olarak çalıştırın.

Son olarak ta web browser üzerinden aşağıdaki adresi ziyaret ederek biraz önce yazdırdığınız "Hello World" mesajını görebilirsiniz.
 http://localhost:8085/sayhello


Projenin kaynak kodlarına erişmek  için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder